Jom Makan Kepala Ayam! - Blog <b>Makanan di Sarawak</b> - Blogger - Blog Makanan di Sarawak |
Jom Makan Kepala Ayam! - Blog <b>Makanan di Sarawak</b> - Blogger Posted: 21 Jan 2014 09:25 PM PST Kepala Ayam, mungkin ada dikalangan pembaca sudah terbayangkan bentuk kepala ayam yang disembelih dan mungkin juga ada yang merasa mual tetapi ianya bukanlah sesuatu yang pelik di Sarawak. Untuk pengetahuan semua pembaca, di Sarawak juga terdapat gerai - gerai pasar malam terumatanya di tempat Mr.J iaitu Sibu , Sarawak menjual kepala ayam pangang dan juga yang digoreng. Tetapi bagi Mr.J adalah lebih enak dan 'bersih' sekiranya yang menyediakan Juadah Kepala Ayam adalah kita sendiri.
Mr.J juga merupakan peminat makanan - makanan yang "pelik" lebih - lebih lagi kepala ayam . Kalau di S.Malaysia kebanyakkan Kepala ayam , usus ayam akan dibuang tetapi di Sarawak ianya dijual dengan harga lingkungan RM3 - RM5. Cara penyediaannya adalah dengan membuang bahagian bawah paruh ayam iaitu bahagian lidahnya dan "tali penafasan" setelah itu maka ianya siap untuk dilumatkan bersama serai , halia , cili , garam dan sebagainya dan kalau nak lebih menarik lagi boleh juga digoreng dengan tepung 'kfc' tetapi Mr.J lebih suka untuk 'BBQ' sambil beriadah dengan rakan - rakan sekampung apatah lagi dengan beer 'Bigken' di Sarawak ataupun Arak "Cap Apek 3 sekawan". - Mr.Jmengenai penulis | music menarik | makanan terbaikku | facebook | twitter | mykeek | sarawak | sabah | liputan media | ||
Selongkar10 - Blog <b>Makanan di</b> Malaysia - Blogger Posted: 22 Jan 2014 07:22 PM PST Apakah definasi 'eksotik' bagi diri anda? Kalau dalam istilah supermodel, eksotik memberikan maksud kelainan tidak klise dan lain dari yang lain... Tapi eksotik di dalam makanan apa pula maksudnya..?? haaa...Di sini kami kompilasikan beberapa juadah makanan yang boleh didapati di Malaysia... Pernahkah terfikir untuk mencuba atau merasanya? Tupai Dan Lapan Lagi Makanan Pelik Di Malaysia Tupai...pernah terfikir haiwan comel ini dijadikan juadah untuk makanan..? dimasak black pepper dan diserikan dengan hirisan bawang, lobak merah serta cendawan dan sedikit halia bagi menambahkan wanginya. Euwww... bagi pertama kali dengar mungkin itu responnya.. Tapi bagi orang kebiasaan, tentu ianya dianggap menu special. Yang Pastinya daging tupai sukar dicari di pasaran (tidak dapat bayangkan kalau daging tupai dijual di stall sejukbeku supermarket) dan yang pasti harganya lebih mahal daripada harga daging biasa. Hinava adalah makanan tradisional terkenal kaum kadazan Dusun (kumpulan etnik pribumi Sabah, Malaysia). Hinava merupakan salad dengan kepingan ikan mentah yang diperap dengan jus limau. Jika tidak suka ikan, boleh digantikan dengan udang atau sotong. Ianya dimakan dengan nasi sebagai lauk dan hidangan sayur. Teruskan Pembacaan... 3. Telur Buaya Dari Tuaran, Sabah Telur buaya bersaiz hampir dua kali ganda lebih besar daripada telur ayam dan dijual RM3 sebiji serta sate daging reptilia itu. Bagi penggemar makanan eksotik berkenaan, telur haiwan ganas itu didakwa mempunyai khasiat untuk menyembuhkan lelah. bharian.com.my 4. Belut Dimasak dengan Style Melayu blogspot.com Kutippp kutippp... buat laukkk 5. Sup Kaki Ayam Sup kaki ayam memang menjadi kebiasaan bagi rakyat malaysia...Tapi bagi masyarakat barat mereka mengganggap kaki ayam adalah sesuatu yang eksotik dan pelik untuk dimakan.. Sama konsep mcm makan durian bagi rakyat Malaysia adalah kebiasaan tapi pelik bagi orang luar. Opsss... Ini Baru namanya BerKaki Ayam.. 6. Landak Masak Rendang Di Sungai Besar, Selangor. Daging landak ni sebenarnya tekstur dia halus macam daging ayam tapi isi dia liat sikit . Rasanya memang sedap dan unik sikit. Daging landak disini boleh di goreng , dimasak lemak dan dimasak rendang . Kalau di buat macam steak aku rasa lebih sedap. blogspot.com 7. Belalang Goreng Beras di Bachok, Kelantan Bagi menambah rasa lemak dan lazat pada belalang, boleh menggunakan santan ketika menggoreng makanan eksotik itu. Ada juga penggemar belalang yang menggunakan serbuk dan daun kari bagi menambah rasa pedas dan mempelbagaikan kaedah masakan mengikut cita rasa masing-masing. Hey Manusia...aku anak jin..aku mau makan darahhh... Belalang...hai la belalang..teringat cerita Nujum Pak Belalang... 8. Kerabu Beronok (Sejenis Makanan Laut) Dari Langkawi, Kedah Ulat mulong tu ulat sagu. Sarawak ialah pengeluar sagu yang terbesar di Malaysia ni dan dalam batang pokok sagu tu, ada la sejenis ulat yang gemuk dan berwarna kekuning-kuningan ni. makanan utama ulat mulong ini adalahh sagu. Ulat mulong terutama yang gemuk berlemak boleh dinikmati menerusi pelbagai jenis masakan sama ada digoreng bersama kicap, disalai, dibuat sup ataupun dijadikan sate. Ada yang memakan ulat mulong secara hidup-hidup yang dicicah dengan garam halus atau dimakan bersama sagu. utusan.com.my Goreng pun sodappp.... P/S : Tok sah citer banyak...Pendek kata...Cuba jangan x cuba.... ;P Selongkar Makanan |
You are subscribed to email updates from makanan pelik di sarawak - Google Blog Search To stop receiving these emails, you may unsubscribe now. | Email delivery powered by Google |
Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610 |
No comments:
Post a Comment