antara <b>kuih</b> tradisonal <b>sarawak</b>... - snippets dari cat city... - Blogger - Blog Makanan di Sarawak |
antara <b>kuih</b> tradisonal <b>sarawak</b>... - snippets dari cat city... - Blogger Posted: 25 Aug 2014 06:48 AM PDT Lama sangat menyepi...memang ada yang nak diblogkan tapi kemalasan melampau...nak buat macamana! Sebar je lah! Nampak tak gambar kuih kat bawah tu..kuih tradisional ataupun kuih orang dulu-dulu...sekarang jarang orang buat..tapi masa kita kecik-kecik dulu ini lah antara kuih muih yang ada...dulu-dulu mana ada red valvet cupcake, macroon, cheese cake, palova dan sebagainya. Mungkin anak2 zaman sekarang tak pernah ataupun tak berapa kenal kuih-kuih tradisional. Kuih yang kat bawah ni nama nya Kuih Penyaram. Hari tu nampak kat FB ada orang upload recipi untuk kuih ni...Saya memang suka kuih ni... tengok recipi macam mudah je...so google survey resipi orang lain lepas tu baca comment followers diaorang...kalau semua comment positive kira betullah resipi tu... Singgah kat kedai dekat rumah, nasib baik ada jual gula apong...banyak pula tu...agak2 mereka baru restock so mesti masih fresh...kalau gula tu dah lama memang tak berapa rajin nak beli. Sebelum tu singgah kat TJ beli kuali kecik...hahaha...ambik ko... bersemangat sungguh nak start project membuat kuih. Bukan apa ada orang comment kalau nak buat kuih penyaram ni mesti guna kuali yang berwarna hitam baru dia menjadi...saya pun ikut... tapi kat kedai tu takda kuali hitam so beli saja kuali biasa yang kecik.. sebab hanya disarankan mengoreng satu persatu saja. So petang tu start project kerana adunan ni hendak diperam semalaman...esok baru boleh digoreng. So next morning, dengan hati berdebar-debar...takut tak menjadi...startlah mengoreng...Fuhhh..Lega... sebab kalau ada gigi di tepi kuih tu maknanya menjadilah. Tadi tak semua comel-comel...ada yang tak berapa nak comel tapi rasa memang sedap...sebijik rasa ori dia..sori ehhh ..terlebih excited. Kuih yang kat atas tu namanya Wajik...tu nama dalam bahasa baku...tapi kat sini seingat saya kita panggil pulut manis (or famili kitorang je yang panggil macam tu??hmm..ok whatever...). Hari tu beli gula apong peket besar lebih kurang sekilo...saya guna 1/2 kilo .. ada lagi tinggal 1/2 kilo..so pikir punya pikir .... nak buat apa lagi ye..tetiba teringat masih ada beras pulut...saya dah masak dua kali tapi masih ada berbaki lagi so okey next project kita buat pulut manis (sementara mood rajin masih mencanak-canak.) Yang ni pun kuih orang dulu-dulu...sekarang ni masih ada orang jual tapi so far tak pernah makan yang sedap...selalu nya terkena yang keras dan terlalu manis atau pun senang cakap tak sedap langsung..biasalah orang business. Buat sendiri lagi berbaloi. Yang saya buat kali ni memang sedap, lemak tapi tak berapa manis..resipi sendiri ok! (jangan senyum sinis ya!) sebab my son yang sangat cerewet tentang makanan sanggup tapau dua keping sebagai bekal..dia akan makan masa rehat disekolah nanti... Well what else can I say!!! |
You are subscribed to email updates from makanan tradisional di sarawak - Google Blog Search To stop receiving these emails, you may unsubscribe now. | Email delivery powered by Google |
Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610 |
No comments:
Post a Comment