Thursday 27 February 2014

Blog Makanan di Sarawak: Terbaru..Gambar Makanan Pelik Yang ... - Blog Makanan di Sarawak

Blog <b>Makanan</b> di <b>Sarawak</b>: Terbaru..Gambar <b>Makanan</b> Pelik Yang <b>...</b> - Blog Makanan di Sarawak


Blog <b>Makanan</b> di <b>Sarawak</b>: Terbaru..Gambar <b>Makanan</b> Pelik Yang <b>...</b>

Posted: 20 Feb 2014 09:17 PM PST

Kuala Lumpur banyak dipilih wisatawan Indonesia sebagai destinasi liburan. Pasalnya, ibukota Malaysia ini merupakan satu dari sedikit destinasi luar negeri yang menawarkan biaya wisata terjangkau. Apalagi, saat ini bermunculan maskapai-maskapai budget seperti AirAsia, Citilink, dan Lion Air yang menawarkan penerbangan ke Kuala Lumpur dengan harga murah. Hotel-hotel budget yang menawarkan hunian nyaman dengan harga terjangkau juga dapat dengan mudah ditemukan di berbagai wilayah Kuala Lumpur. Berikut adalah hotel-hotel budget terbaik di Kuala Lumpur versi VoucherHotel.com.

1. D'Oriental Inn
D'Oriental Inn merupakan hunian yang tepat bagi para penggemar shopping. Hotel ini terletak di kawasan Chinatown, Petaling Street, Kuala Lumpur, yang penuh dengan kios warna-warni. Berbagai jenis barang mulai dari produk fashion sampai makanan dapat ditemukan wisatawan di sekitar hotel.

Tak cuma menawarkan lokasi yang istimewa, D'Oriental Inn juga menyediakan hunian nyaman untuk para tamu. Hotel bintang 2 ini memiliki 85 kamar tamu yang telah dibekali dengan fasilitas lengkap seperti AC, kamar mandi pribadi + shower air hangat dan dingin, perlengkapan mandi gratis, TV, serta Wi-Fi gratis. Untuk menginap di D'Oriental Inn, wisatawan hanya perlu menyiapkan dana sekitar Rp330.000-an per malam.

D'Oriental Inn

D'Oriental Inn

2. Ryokan @ Damansara Utama
Sebagai hotel budget, Ryokan @ Damansara Utama menawarkan pengalaman bermalam yang unik. Hotel bintang 2 ini mengusung desain jadul dengan dinding batu bata kasar di beberapa bagian hotel. Uniknya lagi, Ryokan @ Damansara Utama menggunakan nama-nama yang berbeda untuk tiap jenis kamarnya. Alih-alih kamar standar, superior, atau deluxe, Ryokan @ Damansara menggunakan nama The Duke and Dutchess dan The Aristocrat untuk jenis-jenis kamar di hotelnya.

Untuk urusan fasilitas, Ryokan @ Damansara tak kalah dengan hotel-hotel budget lainnya di Kuala Lumpur. Fasilitas kamar standar seperti AC, kamar mandi pribadi + shower, perlengkapan mandi, dan brankas telah tersedia di tiap-tiap kamar. Bahkan, beberapa fasilitas mewah seperti TV LCD 32 inci dan akses internet nirkabel gratis juga bisa dinikmati para tamu. Ryokan @ Damansara menawarkan tarif yang cukup terjangkau yaitu sekitar Rp550.000 per malam.

Ryokan @ Damansara

Ryokan @ Damansara

3. Hotel China Town Inn
Lokasi yang strategis juga menjadi andalan dari Hotel China Town Inn. Sesuai dengan namanya, China Town Inn berlokasi di kawasan China Town di mana terdapat bazar super meriah setiap malamnya. Para tamu China Town Inn bisa dengan mudah mendapatkan makanan, minuman, ataupun berbelanja berbagai jenis barang begitu keluar dari hotel.

Fasilitas hotel yang lengkap dan pelayanan ramah yang disediakan oleh China Town Inn siap menjamin kenyamanan bermalam para tamu. Hotel setinggi 5 lantai ini memiliki 69 kamar cukup luas yang telah dilengkapi dengan fasilitas standar seperti TV dan saluran kabel, pemutar DVD, kamar mandi pribadi + shower, AC, juga Wi-Fi gratis. Tarif yang ditawarkan Hotel China Town Inn hanya sekitar Rp295.000-an per malam.

China Town Inn

China Town Inn

4. Prescott Hotel KL Medan Tuanku
Wisatawan yang mendambakan hunian berkelas dengan harga terjangkau bisa mencoba menginap di Prescott Hotel KL Medan Tuanku. Menyandang gelar sebagai hotel bintang 3, Prescott Hotel KL Medan Tuanku membekali huniannya dengan beragam fasilitas serta pelayanan yang profesional. Lokasi hotel yang berada jantung kota Kuala Lumpur menjadikan Prescott Hotel KL Medan Tuanku sebagai akomodasi yang tepat bagi para pebisnis maupun wisatawan.

Prescott Hotel KL Medan Tuanku memiliki 139 kamar tamu yang tersebar di 9 lantai berbeda. Tiap-tiap kamar memiliki ukuran yang cukup luas dan telah dibekali dengan fasilitas modern berupa TV LCD 32 inci, AC, kamar mandi dan shower, pengering rambut, telepon pengingat bangun, juga akses internet nirkabel gratis. Tarif menginap di hotel ini mencapai Rp800.000-an per malam. Tapi, bila memesan melalui VoucherHotel.com, kamu bisa mendapatkan harga hanya sekitar Rp370.000-an per malam.

Prescott Hotel KL Medan Tuanku

Prescott Hotel KL Medan Tuanku

5. Nest Boutique Hotel
Berstatus sebagai hotel butik, Nest Boutique Hotel tentu mengusung desain yang cantik dan menarik. Bagian depan hotel dilapisi dengan kombinasi warna-warna mencolok yaitu biru, hijau, ungu, dan kuning. Sementara di dalam hotel, pengunjung bisa menyaksikan kombinasi warna gelap dan terang yang chic ditambah dengan tambahan hiasan berupa lukisan pohon dan burung yang menghadirkan kesan alami.

Nest Boutique Hotel menawarkan 30 kamar nyaman yang dilengkapi dengan seprai katun dan selimut bulu angsa. Setiap kamar di Nest Boutique Hotel juga memiliki TV LCD 40 inci, kamar mandi + shower air hangat, AC, dan Wi-Fi gratis. Untuk menginap di Nest Boutique Hotel, wisatawan harus menyiapkan dana sedikitnya Rp370.000 per malam.

Nest Boutique Hotel

Nest Boutique Hotel

6. Hotel Sentral Kuala Lumpur
Baik bagi wisatawan maupun pebisnis di Kuala Lumpur, Hotel Sentral Kuala Lumpur bisa menjadi akomodasi yang tepat. Pasalnya, hotel ini berlokasi di dekat stasiun KL Sentral yang dikelilingi oleh gedung-gedung perkantoran, pusat perbelanjaan, tempat hiburan, dan juga restoran. Hotel Sentral Kuala Lumpur juga mudah dicapai dari berbagai kawasan di Kuala Lumpur termasuk dari KLIA atau Bandara Internasional Kuala Lumpur.

Mengusung desain yang tegas dan modern, Hotel Sentral Kuala Lumpur memiliki 192 kamar dan suite untuk memenuhi kebutuhan para tamu dengan mobilitas tinggi. TV LCD + saluran kabel, telepon, kamar mandi pribadi, dan akses internet nirkabel berkecepatan tinggi telah tersedia di tiap-tiap kamar. Hotel Sentral Kuala Lumpur menawarkan tarif cukup terjangkau yaitu sekitar Rp400.000-an per malam.

Hotel Sentral Kuala Lumpur

Hotel Sentral Kuala Lumpur

7. Cube Boutique Hotel
Desain yang cantik menjadi salah satu kelebihan dari Cube Boutique Hotel di Kuala Lumpur, Malaysia. Hotel ini didominasi oleh warna putih dan merah yang terkesan rapi namun bersemangat. Sementara itu, kombinasi desain retro dan kontemporer dapat terlihat di bagian dalam hotel. Cube Boutique Hotel juga memiliki lokasi strategis di Jalan Pudu yang berdekatan dengan salah satu kawasan belanja terpopuler di Kuala Lumpur – Bukit Bintang.

Cube Boutique Hotel menawarkan 3 tipe kamar berbeda yaitu Standard Single, Standard Twin, dan Deluxe Queen. Semua jenis kamar telah dibekali dengan fasilitas AC, kamar mandi pribadi, TV layar datar, pengering rambut, juga Wi-Fi gratis. Tarif menginap di Cube Boutique Hotel hanya sekitar Rp430.000-an per malam.

Cube Boutique Hotel

Cube Boutique Hotel

8. V Garden Hotel
Tema kebun yang hijau tampak jelas terihat di V Garden Hotel. Meski menempati wilayah yang tak terlalu luas di jantung kota Kuala Lumpur yang padat, V Garden Hotel mampu menghadirkan kesan asri melalui kebun-kebun mungil dan tanaman-tanaman hijau di seluruh kawasan hotel. Suasana asri dan alami bahkan masih bisa dirasakan hingga ke bagian lobi dan kamar hotel berkat kehadiran pot-pot mini dan lukisan bunga nan indah.

Terdapat 21 kamar tamu di V Garden Hotel, Kuala Lumpur. Guna menjamin kenyamanan pengunjung, setiap kamar telah dilengkapi dengan TV LCD 32 inci, AC, kamar mandi pribadi dan perlengkapan mandi gratis. Akses internet nirkabel gratis yang tersedia di setiap kamar menjamin kelancaran konektivitas para tamu. Tarif bermalam di V Garden Hotel hanya sekitar Rp436.575 per malam.

V Garden Hotel

V Garden Hotel

9. Crossroads Hotel
Crossroads Hotel bisa dibilang sebagai salah satu hotel budget terbaik di Kuala Lumpur. Dengan tarif sekitar Rp480.000-an per malam, Crossroads Hotel menyediakan hunian berfasilitas cukup lengkap dengan pelayanan yang memuaskan. Terdapat 50 kamar tamu nyaman yang telah dilengkapi dengan perabot-perabot modern seperti TV LCD 32 inci, kunci elektronik, telepon, alat pemanas air, saluran film, serta akses internet nirkabel gratis. Lokasi Crossroads Hotel juga terbilang strategis karena berdekatan dengan Putra World Trade Center dan Museum Biomedis.

Crossroads Hotel

Crossroads Hotel

10. LaComme Inn
Daya tarik utama dari Lacomme Inn adalah lokasinya yang strategis. Hotel bintang 3 ini terletak di kawasan Bukit Bintang yang terkenal sebagai salah satu kawasan belanja utama di Kuala Lumpur. Para tamu Lacomme Inn bisa mencapai tempat-tempat hiburan seperti bar, kafe, restoran, juga Sungei Wang Plaza dalam waktu sekitar 5-10 menit saja.

Lacomme Inn yang terdiri dari 3 lantai memiliki koleksi 22 kamar tamu yang dilengkapi dengan seprai kualitas premium. TV plasma beserta saluran kabel dan HBO, alat pemanas air, AC, dan Wi-Fi gratis telah tersedia di setiap kamar. Pihak hotel juga siap menyediakan oven microwave jika diminta. Tarif menginap di LaComme Inn adalah sekitar Rp477.000 per malam.

Lacomme Inn

Lacomme Inn

11. Alamanda Hotel Chinatown
Menginap di Alamanda Hotel Chinatown, wisatawan akan mudah mengakses berbagai tempat menarik di Kuala Lumpur. Lokasi Alamanda Hotel Chinatown memang sangat strategis karena berdekatan dengan halte bus serta stasiun LRT dan MRT. Beberapa tempat menarik seperti Kuil Sri Maha Mariamman, Stadium Nagara, serta Museum / Muzium Tekstil berlokasi tak jauh dari hotel. Sementara pada sore dan malam hari, kios-kios warna-warni yang menjual berbagai jenis barang dan makanan bermunculan di sekitar hotel.

Alamanda Hotel Chinatown memiliki 58 kamar tamu yang berfasilitas lengkap namun bertarif terjangkau. Dengan membayar sekitar Rp240.000 per malam, para tamu sudah bisa bermalam dengan nyaman di kamar mungil yang dibekali dengan AC, kamar mandi pribadi, dan jaringan Wi-Fi gratis.

Alamanda Hotel Chinatown

Alamanda Hotel Chinatown

12. D'Garden Hotel
D'Garden Hotel menonjolkan desain hotel yang cantik dengan tema taman atau kebun. Berlokasi di kawasan Taman Maluri, Kuala Lumpur, para tamu D'Garden Hotel bisa mencapai Stasiun LRT Maluri hanya dengan berjalan kaki. Sementara itu, Segitiga Emas / Golden Triangle Kuala Lumpur yang dipenuhi dengan plaza-plaza modern hanya berjarak sekitar 10 menit dengan menggunakan mobil atau kendaraan umum.

Terdapat 72 kamar tamu bersih dan nyaman berbekal fasilitas modern di D'Garden Hotel, Kuala Lumpur. AC, kamar mandi pribadi, dan akses internet nirkabel bisa dinikmati para tamu di setiap kamar. Sementara di luar kamar, para tamu bisa bersantai sambil menikmati segarnya taman dalam ruangan dan air terjun mini. Semua fasilitas tersebut bisa dinikmati wisatawan dengan hanya membayar sekitar Rp314.000-an per malam.

D'Garden Hotel

D'Garden Hotel

13. Leo Express Hotel
Tergolong sebagai hotel baru, Leo Express Hotel cukup populer di kalangan wisatawan sadar anggaran. Hotel bintang 3 yang terletak di Jalan Sungai Besi kawasan Pudu ini menawarkan kamar-kamar nyaman dengan harga terjangkau. Terdapat 109 kamar nyaman yang dibekali dengan TV layar datar, kamar mandi pribadi, AC, serta minibar dan alat pemanas air. Leo Express Hotel juga menyediakan akses internet nirkabel gratis di dalam kamar maupun di lingkungan hotel. Untuk menginap di Leo Express Hotel, sediakan saja dana sekitar Rp366.000 per malam.

Leo Express Hotel

Leo Express Hotel

Tertarik? Segera susun rencana jalan-jalanmu dan jangan lupa cek hotelnya, hanya di VoucherHotel.com

.

UMAI | <b>MAKANAN TRADISIONAL SARAWAK</b> | King Umai Sarawak

Posted: 21 Feb 2014 11:32 PM PST

Makanan Tradisonal Melayu

                            RENDANG

Rendang adalah masakan tradisional bersantan dengan daging lembu sebagai bahan utamanya dan disediakan dengan santan, lada, bawang, daun kunyit, daun limau purut dan kerisik. Rendang sesuai dihidangkan sebagai lauk, dimana ia dimakan dengan lemang, nasi, pulut kuning atau pulut kunyit, ketupat palas atauketupat pulut, ketupat nasi, roti atau diratah makan begitu saja. Kebanyakkan bahagian daging lembu yang digunakan untuk membuat rendang ialah daging batang pinang. Rasa dagingnya yang lembut dan sedap. Rendang amat popular dan disajikan sebagai hidangan pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha mahupun disaji pada kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkatan atau bersunat, kenduri doa selamat, kenduri harijadi dan sebagainya. Masakan ini sangat digemari di semua kalangan masyarakat baik di Sumatera Barat, Indonesia juga di Malaysia khususnya di Negeri Sembilan. Rendang Tok pula terkenal di Negeri Perak

                          KETUPAT

Ketupat ialah sejenis hidangan daripada nasi atau pulut yang dibungkus dengan daun kelapa dan direbus dalam periuk yang terkenal di Malaysia, Indonesia serta beberapa negara Asia Tenggara lain.Jenis ketupat bergantung kepada bahan yang digunakan dan daun yang digunakan untuk membuat bungkusannya.Ketupat pulut ialah ketupat yang mengunakan beras pulut sebagai bahan asasnya, manakala ketupat nasi dibuat daripada beras. Biasanya dibungkus dengan daun kelapa.

                     LONTONG

Lontong ialah makanan istimewa Indonesia dan Malaysia yang diperbuat daripada beras yang dikukus selepas dibungkus dengan daun pisang.Lontong biasanya dihidangkan dengan sate, rojak atau gulai kambing. Walaupun makanan ini mirip dengan ketupat, lontong lebih sering ditemukan di banyak kedai makan di Indonesia dan Malaysia kerana cara pembuatannya adalah lebih mudah daripada cara membuat ketupat. Sebaliknya, ketupat lebih kerap ditemukan pada Hari Raya Aidilfitri.Lontong berwarna hijau di luarnya, sedangkan berwarna putih di dalam. Lontong banyak ditemukan di pelbagai daerah di Indonesia dan Malaysia sebagai pengganti nasi putih. Walaupun kedua-dua ini diperbuat daripada beras, lontong memiliki bau harum yang istimewa.

                           NASI LEMAK

Nasi lemak merupakan masakan tradisi dan masakan popular orang Melayu di Malaysia. Ia patut dijadikan makanan kebangsaan Malaysia. Ia bukan sahaja menjadi kegemaran orang Melayu tetapi turut di pelopori oleh kaum Cina dan India. Nasi lemak dahulunya dihidang untuk sarapan pagi tetapi pada masa kini dijadikan hidangan sepanjang hari. Ia juga turut dihidang pada rumah terbuka dan dijadikan salah satu menu di hotel-hotel.Nasi lemak turut diiringi dengan beberapa lauk sampingan: kari ayam, rendang, sambal dan ayam goreng

Makanan Tradisional India

                     Tosai

 Tosai ini mempunyai banyak nama lain. Tosai juga dikenali sebagai dosa, dosay, dose, dosai, dhosha, thosai ataupun chakuli.Tosai juga terdiri daripada pelbagai jenis seperti tosai telur, tosai cili, tosai bawang dan sebagainya. Makanan tradisional ini sering dimakan oleh rakyat Malaysia terutamanya kaum india.Tosai boleh didapati di mana-mana gerai atau kedai mamak dan juga di restoran india.  Makanan tradisional ini berasal dari India.Tosai dimakan sebagai sarapan pagi atau makan malam.Tosai amat kaya dengan karbohidrat dan protein.  Tosai dimakan dengan pelbagai jenis lauk sampingan. Contohnya,sambar,sambal dari buah-buahan,acar india,kari ayam atau daging kambing dan lain-lain. Di dalam tosai,ia diisi dengan kentang dan bawang yang telah di goreng sehingga ranggup.

                    MURUKKU

Murukku juga mempunyai nama-nama lain. Nama lain murukku ialah chakli dan chakri.Makanan tradisional ini juga berasal dari negara India.Bahan utama murukku ialah urad dan tepung beras.Murukku boleh didapati di mana-mana sahaja dan dihidangkan sebagai makanan ringan.Murukku amat lazat dan senang untuk disediakan. Murukku dapat dibuat dengan pelbagai perasa seperti  cili,asafoetida,ajawain dan cumin.Semua orang daripada pelbagai kaum menikmati makanan ini tidak kira umur.Rakyat United Kingdom merujuk murukku sebagai chakri di negara tersebut.

                           IDLI


Idli juga berasal dari India.Idli mempunyai banyak jenis. Contohnya, sanna,rave atau sambar idli.Ia dimakan sebagai sarapan pagi ataupun sebagai makanan ringan.Makanan ini sering dihidang dengan sambal dari buah-buahan,sambar dan lain-lain.Bahan utamanya ialah vigna mungo dan nasi.

                          KARI



Kari ialah nama untuk berbagai-bagai hidangan berempah yang terkenal di Bangladesh, India, Sri Lanka, Indonesia, Malaysia, Thailand, dan negara-negara yang lain di Asia Selatan dan Asia Tenggara. Serupa dengan teh, kari yang berasal daripada India merupakan salah satu daripada beberapa hidangan yang benar-benar bersifat "Se-Asia". Konsep kari kemudian dibawa ke Barat oleh penjajah-penjajah British di India pada abad ke-18. Walaupun demikian, hidangan-hidang kari di Eropah dan Amerika Syarikat jarang dipanggil sedemikian dalam bahasa asli masing-masing di sana.

Makanan Tradisional Cina

                    NASI AYAM


Nasi ayam Hainan merupakan makanan Cina yang sering dikaitkan dengan makanan Malaysia atau Singapura, dan juga ditemui di negara berjiran Thailand, serta juga di wilayah Hainan, China. Nasi ayam Hainan yang dinamakan sedemikian karena asal-usulnya dalam makanan Hainan dan pengamalannya oleh populasi orang Cina seberang laut bersuku Hainan dalam kawasan Nanyang, versi makanan ini yang didapati di Malaysia/Singapura menggabungkan unsur-unsur masakan Hainan dan Kantonis ditambah lagi dengan citarasa makanan di Asia Tenggara.

                  YONG TAU FU


Di Malaysia, kawasan Ampang di Kuala Lumpur khususnya terkenal dengan hidangan ini. Pokoknya, hidangan ini dimulakan pada awal 1960-an oleh sebuah restoran bernama "Chew Kuan" di mana tauhu dibubuh pes daging ikan atau khinzir, dan dengan itu hidangan ini bernama "Yong Tau Foo," yang bermaksud "tauhu yang dibubuh." Sejak itu beraneka sayur-sayuran dan masakan goreng juga turut dibubuhi sedemikian, jadi nama Yong Tau Foo pun digunakan untuk memaksudkan mana-mana makanan yang disajikan sedemikian.

                    CHAR KUEW TEOW

Char kway teow merupakan makanan yang popular di Malaysia. Ia diperbuat daripada kuey teow (shāhé fěn dalam Cina Mandarin), leper dan kira-kira 1 cm lebar, digoreng di atas api panas dengan kicap dan sos, cili, udang, kerang, telur, tauge dan kucai Cina. Kadangkala hirisan sosej Cina dan kek ikan atau bahan-bahan lain ditambah mengikut citarasa setempat. Pada asalnya ia dimasak menggunakan lemak babi, yang memberikannya rasa tersendiri, namun kini sering dimasak menggunakan minyak biasa. Berbanding kuey teow goreng biasa, char kway teow agak basah.Char kway teow mempunyai reputasi sebagai tidak menyihatkan akibat kandungan lemaknya. Akan tetapi, semasa masakan ini dicipta, sasaran utamanya ialah para buruh. Kandungan lemak yang tinggi dan harganya yang murah menjadikannya popular di kalangan buruh sebagai sumber murah tenaga dan nutrien

<b>Makanan Tradisional</b> - Blog Makanan di <b>Sarawak</b> - Blogger

Posted: 18 Feb 2014 11:38 PM PST

Kepelbagaian penduduk seperti yang terdapat di negara kita, telah menghasilkan gabungan budaya Malaysia yang agak unik. Jumlah kaum terbesar di Malaysia adalah kaum Melayu, Cina dan India dan setiap kaum di Malaysia ini mempunyai makanan tradisional mereka sendiri. Penyatuan pelbagai hidangan ini telah menjadi salah satu faktor untuk menarik pelancong asing datang ke Malaysia.

Pada zaman ini, sektor perindustrian diberikan tumpuan yang sepenuhmya sebagai penjana ekonomi negara. Namun tanpa kita sedari, industri tradisional khususnya industri makanan juga mampu meningkatkan ekonomi negara. Industri ini berpotensi tinggi untuk dimajukan dan dijangka dapat memberi banyak sumbangan dalam ekonomi negara.  Jika industri tradisional ini dimajukan, sudah tentu peluang pekerjaan juga akan lebih terbuka dan seterusnya taraf kehidupan penduduk dapat ditingkatkan.

Dodol – Hidayah Cookies

Dodol adalah sejenis makanan kaum Melayu yang kebiasaannya dihidangkan ketika sambutan Aidilfitri. Namun kini, dodol telah dikomersilkan dan boleh didapati di negara ini pada hari-hari biasa. Walau bagaimanapun bagi sesetengah pihak, dodol dilihat seperti kian terpinggir dan kurang dikenali oleh generasi muda pada zaman sekarang.

Cerita kejayaan Hidayah Cookies pernah diterbitkan dalam akhbar tempatan. Pengasasnya, Cik Sarimah Jantan telah mengambil keputusan untuk menceburi bidang perusahan dodol dek disebabkan kegemarannya terhadap dodol itu sendiri. Keistimewaan dodol keluarannya adalah terletak pada cara ia dimasak. Isi dodol yang lemak dan mempunyai kandungan gula seimbang, serta memiliki daya tahan yang tinggi agar tidak mudah dihinggapi kulat.

Cik Sarimah membulatkan tekad nya. Beliau mengambil keputusan untuk menyertai kursus dan bengkel anjuran Jabatan Pertanian Serdang pada 2004, khusus untuk mempelajari asas pembuatan dodol yang terbaik. Azamnya hanya satu, untuk berjaya sebagai usahawan makanan tradisional dan membuang persepsi masyarakat, bahawa dodol hanya sesuai dimakan ketika musim perayaan sahaja. Setelah modal yang dikumpul mencukupi, setahun kemudian, beliau telah memulakan perusahaan dodol secara komersil.

Halangan yang utama dalam bidang penjualan dodol ini adalah minat orang ramai itu sendiri terhadap makanan ini. Pelbagai strategi pemasaran telah dilakukan, termasuk memasarkan produk ini di pasaran sekolah, kilang danpejabat sekitar Selangor. Selain itu, Hidayah Cookies juga akan menyertai ekspo dan pameran anjuran pelbagai agensi kerajaan di seluruh negara.

Segala usaha an penat lelah yang dilaburkan akhirnya terubat. Kejayaan demi kejayaan berjaya dikecapi oleh Hidayah Cookies. Contohnya, pada tahun 2006, dodol keluaran Hidayah Cookies telah dipilih sebagai dodol terbaik pada Hari Penternak, Petani dan Nelayan peringkat Selangor (HPPN). Dodolnya juga turut merangkul anugerah dodol terbaik HPPN Kebangsaan (2007), anugerah dodol kedua terbaik di Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (MAHA) 2008 dan 2010.
Untuk memantapkan lagi keluaran dodol Hidayah Cookies. Pelbagai perisa dodol telah dihasilkan untuk pasaran tempatan. Perisa-perisa itu adalah seperti perisa asli, durian, nangka dan labu. Untuk MAHA 2012, beliau telah menghasilkan dua lagi produk dodol iaitu dodol nanas dan dodol bijan. Kualiti produk juga dipantau agar bertambah baik daripada masa ke masa. Pembungkusan dodol juga dibuat dengan menarik dan saiznya lebih kecil untuk memudahkan pembeli membawa dodol itu kemana sahaja.

Secara purata, Hidayah Cookies menghasilkan sebanyak lima kawah dodol dalam tempoh satu hari. Setiap kawah pula mampu menghasilkan dodol seberat 15 kilogram. Pada kebiasaannya, permintaan dodol akan meningkat pada musim perayaan.

Perancangan masa hadapannya, sudah tentu beliau ingin terus maju dalam bidang perniagaan makanan tradisionalnya dan seterusnya dapat membesarkan kilangnya yang sedia ada.

Kuih Bakul – Kuih Tradisional Masyarakat Cina
Menjelang musim perayaan sambutan Tahun Baru Cina, sudah tentu pengusaha kuih bakul di Malaysia tidak menang tangan menyiapkan tempahan daripada pelanggan mereka. Begitu lah rezeki yang diperoleh oleh Ngan Chea Khong, 62, dan isterinya Tan Chu Chu, 53, pengusaha kuihbakul tradisional sejak 30 tahun dahulu. Kata Ngan, masyarakat Cina akan menghidangkan kuih bakul sebagai salah satu hidangan utama ketika menyambut tahun baru.
Kebiasaannya, beliau akan menggunakan dua dapur kayu api untuk mengukus kuiKuih> bakul itu. Penggunaan dapur kayu api melazatkan lagi rasa kuih bakul itu. Kuih bakul ini akan dikukus selama dua puluh jam dengan api yang sederhana untuk mendapatkan warna kuning keemasan. Bahan utama kuih bakul adalah tepung pulut yang dicampur dengan gula pasir dan diadun mengikut kaedah tradisional yang jarang ditunjukkan kepada sesiapa. Untuk memberi lebih aroma kepada kuih bakul itu, Ngan menggunakan daun pisang untuk membungkus kuih bakul, namun kini kebanyakan pengusaha telah beralih kepada penggunaan plastik untuk membungkus kuih bakul tadi.
Terdapat beberapa 'pantang-larang' yang perlu dipatuhi ketika memasakkuih bakul. Antaranya, wanita yang memasak kuih bakul harus bersih daripada haid. Mereka juga dilarang bercakap perkataan kotor bimbangkuih bakul akan menjadi tidak masak.

Muruku dan Kacang Putih – Makanan Kegemaran Pelbagai Kaum

Kampung Kacang Putih, itu lah nama sebuah kampung di Perak yang terkenal dalam kalangan penduduk tempatan dan luar dengan perusahaan turun temurun makanan tradisi itu sejak 30 tahun lampau. Kampung ini mempunyai lebih daripada 15 pengusaha komersial murukku dan kekacang yang membekalkan makanan ringan itu ke seluruh negeri. Kampung ini akan mula menjadi tumpuan pengunjung terutama pada musim perayaan bagi membeli makanan kudapan itu.

Selain kacang putih, kudapan lain yang dihasil dan dijual di kampung itu ialah pelbagai jenis murukku antaranya bintang, kari, pakoda, omom dan kadalai serta daripada jenis kekacang seperti kacang kari dan kacang peas. Pelbagai jenis kerepek juga ada disini, seperti ubi kayu, pisang dan sayur.
Murukku adalah makanan tradisional kaum India Malaysia yang resepi nya berasal dari India Selatan. Murukku sememangnya terkenal sebagai bahan kudapan, makanan ringan yang sedap, rangup dan senang dibuat dan murah kosnya. Murukku diperbuat daripada tepung kacang tosai/Urad dhal dan tepung beras. Perasanya bergantung kepada citarasa penggemar seperti yang asli atau pun yang pedas mengunakan serbuk cili.

Murukku dan kekacang yang dihasilkannya disini mendapat permintaan tinggi, termasuk daripada orang Melayu dan masyarakat lain, kata salah seorang pengusaha, C. Ratnasami, 65. "Kaum India biasaanya beli janggree, pal kuah, bunthee, laddu, alvaa, mysore pal dan clebee manakala produk kekacang yang menjadi permintaan kaum Melayu dan masyarakat lain ialah kacang campuran, kacang putih, omom dan muruku," katanya lagi. Bagi salah seorang pengusaha, R.Ponutturan, 43, beliau kebiasaanya akan menghasilkan 300 kilogram murukku dan kekacang sehari. Pada musim perayaan, pengeluaran akan bertambah bergantung kepada permintaan daripada pelanggan. Produk murukku hasil daripada Kampung Kacang Putih turut diedar kepada pemborong di negeri lain seperti Kedah, Pulau Pinang dan Johor Baharu.

Inovasi Mesin Untuk Menggandakan Pengeluaran

Setiap kali menjelang musim perayaan, kuih-muih tradisional memang menjadi pilihan walaupun pembuatannya agak sukar. Permintaan terhadapkuih-muih tradisional seperti rempeyek, baulu, kuih ros, karas dan lemang juga semakin meningkat. Pembuatan secara manual biasanya tidak dapat menampung permintaan tersebut.
Pihak MARDI di bawah Pusat Mekanisasi dan Automasi telah mereka cipta pelbagai jenis mesin dan peralatan bagi menghasilkan makanan tradisional seperti lemang, emping, kuih karas, rempeyek, kuih ros, tabaloi, baulu cermai, cakar ayam, keropok lekor, sate, batang buruk, biji rotan, karipap, mesin mengekstrak isi durian dan jus buah-buahan. Mesin-mesin ini direka untuk memudahkan usahawan industri kecil dan sederhana (IKS) memenuhi permintaan pembeli terutama pada musim perayaan.
Terkini, MARDI telah menghasilkan tiga lagi produk untuk membangunkan IKS tempatan iaitu mesin memproses kuih tradisional empat dalam satu yang mampu menghasilkan empat jenis kuih tradisional dengan hanya menggantikan acuan, mesin menggoreng keropok mudah susun dan mesin serba guna bagi mengekstrak sitrus dan mengasing biji benih cili.
Pereka ternama tanah air, Zulkifli Haron, 52, daripada syarikat Zull Design Autotronic juga mampu menghasilkan mesin dan peralatan untuk membuatkuih-muih tradisional dan moden. Perkara ini diakui sendiri oleh Puan Zaharani Abu Bakar yang telah bertemu dengan Zulkifli sendiri. Setelah perbincangan dibuat, dan segala kemahuanKuihn Zaharani direkodkan, Zulkifli telah menghasilkan Mesin Memproses Pelbagai Kuih (Mepek).
Mepek yang dihasilkan Zull Design itu dijana kuasa angin (pneumatik) yang dihasilkan daripada pemampat elektrik yang dibekalkan bersama mesin tersebut, mampu memudahkan tugas menghasilkan produk kuih muih tradisional dan moden. Mesin yang berupaya memproses kuih seperti semperit, tart nanas dan muruku, memerlukan dua pekerja. Pekerja pertama akan memasukkan adunan kuih dan yang kedua pula akan mengawal mesin tersebut sehingga mendapat bentuk kuih yang dikehendaki. Menurut Puan Zaharani, dengan menggunakan mesin ini, beliau mampu menghasilkan kira-kira 30,000 biji kuih sebulan, sekali gus dapat menjimatkan masa dan tenaga pekerjanya dan mengurangkan harga jualan. Daripada aspek kualiti pula, produk makanan yang dihasilkan juga kurang berminyak, kualitinya terjaga dan rasanya juga lebih enak.

Kesimpulan

Pada zaman yang serba moden ini, makanan tradisional di Malaysia ada kalanya seperti 'mati' atau pun telah ditinggalkan. Oleh itu, setiap usaha untuk menghidupkan semula perniagaan makanan tradisional yang terdapat di Malaysia haruslah disokong oleh setiap lapisan masyarakat, tidak mengira bangsa dan juga kaum. Kerajaan Malaysia juga nyata turut memberi sokongan yang berterusan terhadap industri penghasilan makanan tradisional dengan mengambil beberapa langkah untuk membantu usahawan dan industri kecil (IKS) dalam perniagaan makanan tradisional. Galakan dalam bentuk dana kewangan dan kursus kemahiran diberikan khusus untuk membantu usahawan ini dalam menjalankan perniagaan mereka.

Peranan media massa juga dilihat sangat penting dalam usaha kita mengekalkan industri makanan tradisional ini. Media massa boleh membantu melakukan promosi dan mewar-warkan perihal makanan tradisional ini. Media massa seperti media elektronik amat sesuai dengan pemikiran generasi muda sekarang,  dan dilihat sebagai medium yang paling baik untuk mendekati golongan muda. Adalah sesuatu yang menakutkan sekiranya generasi akan datang lupa atau tidak tahu langsung cara penyediaan makanan tradisional golongan terdahulu atau juadah popular zaman nenek moyang kita.

Semoga dengan memberi sokongan dan galakan terhadap perniagaan makanan tradisional ini akan dapat menaikkan kembali zaman kegemilangan makanan tradisional ini. Yakin Boleh!

USAHAWAN.COM

JUM BALALAHAN: <b>Makanan Tradisional</b> Melayu ( Nasi Lemak )

Posted: 19 Feb 2014 01:28 PM PST

Nasi lemak adalah hidangan yang dijual di Malaysia, Brunei, Singapura, dan Thailand Selatan. Di Kuala Lumpur, hal itu disebut hidangan kebangsaan, warisan kebangsaan Malaysia. Hal ini tidak menjadi bingung dengan Nasi Dagang dijual di pantai timur Malaysia atau Terengganu dan Kelantan walaupun kedua-dua pinggan boleh biasanya dijumpai dijual berdampingan untuk sarapan. Namun, kerana fleksibiliti yang Nasi lemak di dapat dilayani dalam berbagai perilaku, sekarang disajikan dan dimakan setiap saat sepanjang hari. Ada hidangan sejenis di Indonesia disebut nasi Uduk.

 > Secara tradisional, ini datang sebagai sepiring makanan dibungkus daun pisang, dengan hirisan timun, teri kering kecil (ikan bilis), kacang goreng, telur rebus, dan panas pedas sos (sambal) pada intinya. Sebagai makanan yang lebih substansial, nasi lemak juga boleh datang dengan pelbagai menyertai lain seperti ayam, cumi-cumi, kerang, aduk goreng convolvulus air (kangkung), sayur-sayuran acar (achar), daging lembu rendang (daging lembu rebus dalam air kelapa dan rempah-rempah) atau paru (paru-paru lembu). Secara tradisional kebanyakan iringan yang pedas di alam.

 > Nasi lemak secara meluas dimakan di Malaysia, bahkan sebagai hidangan disajikan di sekolah-sekolah Malaysia. Nasi lemak adalah hidangan sarapan biasa, pagi-pagi dijual di warung pinggir jalan di Malaysia, di mana ia sering dijual dibungkus dalam surat khabar, kertas coklat, atau daun pisang. Namun, ada restoran yang menyajikannya di atas piring sebagai makan siang atau malam hari, sehingga memungkinkan untuk hidangan yang akan dimakan sepanjang hari. Nasi lemak kukus yang bermaksud lemak nasi panas adalah nama lain yang diberikan kepada nasi lemak yang dihidangkan dengan nasi panas.

Bahan-bahan:

Beras:

--Susu kelapa

--2 cawan beras

--3 daun pandan

--Garam secukupnya

--1 tin kecil santan(ukuran 5,6 oz)

--Beberapa air Tamarind juice:

--1 cawan air

--Asam pulp(saiz bola ping pong kecil)

Sambal ikan bilis:

--½ bawang merah

--1 cawan ikan bilis( teri kering)

--1 siung bawang putih

--4 siung bawang merah

--10 cabe kering

--1 sudu teh belacan( pasta udang)

--¼ sdt garam

--1 sudu makan gula

Bahan-bahan lain:

--2 telur rebus(potong setengah)

--3 ikan kecil (sardine atau berbau ikan) 


--1 kecil mentimun ( dipotong dan kemudian empat)

Cara-cara membuatnya:

Cuci dan tariskan nasi.Tambahkan santan,sedikit garam dan air.

Tambah daun pandan ke beras dan memasak nasi.

Bilas kering teri dan mengalirkan air.

Goreng teri sehingga mereka berpaling coklat muda dan sisihkan.

Tumbuk pasta udang bersama-sama dengan bawang merah,bawang putih,cili kering dan buang bijinya dengan mortar dan alu. Anda juga boleh menggiling dengan food prossesor.

Iris bawang merah ke dalam cincin. Rendam bubur asid dalam air selama 15 minit.

Memerah asam terus menerus untuk mengekstrak rasa ke dalam air.

Tiriskan pulp dan menyimpan jus asam.

Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bumbu yang sudah dihalus kan sampai harum.

Tambah di onion ring.

Tambah just asam,garam dan gula Didihkan dengan api kecil sampai sos mengental.Sisihkan.

Bersihkan ikan kecil,potong separuh dan musim dengan garam.

Goreng hingga warna keemasan.

Potong timun menjadi hirisan dan kemudian empat menjadi empat bahagian kecil.

Angat nasi santan dikukus dan tuangkan beberapa sambal ikan bilis di atas beras.

No comments:

Post a Comment